BESLENMENİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ




         

BESLENMENİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Beslenme tarzı kişiye özeldir ve kişi kendine uygun beslenme tarzı ile daha enerjik, daha mutlu hissedebilir. Yapılan araştırmalar yenilen yiyeceklerle ruh halimiz arasında bir ilişki olduğu yönünde. Yediğimiz yiyecekler psikolojimizi etkileyip kontrol edebiliyor. Bu nedenle beslenmemize biraz daha dikkat ederek bunu sağlamak mümkün.

depresyon karikatürleri ile ilgili görsel sonucuÇok düşük yağlı diyet yapmak depresyona itebilmektedir, özellikle sinir sistemi fonksiyonlarını düzenleyen n-3 ve n-6 yağ asitleri diyetimizde yer almalıdır. Haftada en az 2 kez balık, günde 10-15 adet fındık, badem tüketilmeli, yemekler mısırözü, ayçiçek, fındık yağı ile pişirilmeli, salataya ise zeytinyağı kullanılmalıdır.
Günde 2 kupadan fazla içilen kahve içeriğindeki kafeinden dolayı stresi, uykusuzluğu, tetikleyen bir nedendir.

Serotonin ile ilgili görsel sonucuSerotonin, uyku düzenini, iştahı, enerji düzeyimizi ve ruh halimizi etkileyen bir beyin kimyasalıdır ve triptofan aminoasidinden sentezlenir. Stresli olduğumuzda serotonin miktarı düşer, tavuk, hindi, süt, yumurta, portakal, mandalina, kakao, kurubaklagiller, domates serotonin düzeyini artırmaktadır. 

kahvaltı yapmak karikatür ile ilgili görsel sonucuB6, C vitamini, Folik asit, çinko ve magnezyum mineralleri ruh halimizi pozitif etkileyen elementlerdir.
Kan şekeri düzensizliğide psikolojiyi etkileyen bir faktör, bu nedenle düşük glisemik indekse sahip yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen besinleri tercih etmeliyiz. Kepekli ürünler, lifli yiyecekler.Güne kahvaltı yaparak başlayın, kan şekerinizi hızlı yükseltmeyen kepekli ekmek ve proteinden zengin peynir veya yumurta ideal bir seçim olacaktır.

şekerli besinler ile ilgili görsel sonucuŞekerli yiyecekler bize çok zevk vermektedir çünkü beyin endorfin seviyesini yükseltmekteler. Şeker ve şekerli yiyecekler tüketmeden de gün içerisinde kendimizi daha enerjik ve mutlu hissedebiliriz. Serotonin seviyesini yükselten triptofan adlı aminoasitten zengin yiyecekler de aynı etkiyi yapacaktır. Ara ögünlerde tüketilen süt veya yoğurt iyi bir örnek.
Kızarmış, işlenmiş ve doymuş yağ oranı fazla olan yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Tüketim miktarı arttıkça konsantrasyon problemleri, uykulu, yorgun bir yapı gözlemlenebilmektedir.
şekerli besinler ile ilgili görsel sonucu şekerli besinler ile ilgili görsel sonucu


Alerjik etkisi olan yiyeceklerde psikolojik yapınızı etkileyebilmektedir, daha agresif, depresif yada hiperaktif olabilirsiniz. Bellirli yiyeceklere karşı allerjiniz varsa mümkün oldugunca uzak durmakta fayda bulunmakta.

yorgun ve uykusuz ile ilgili görsel sonucu  Yediginiz yiyecegin porsiyon miktarı da bir diger etken. Yiyecegin porsiyon miktarının artması, kalori ve yağ  içeriğinin de yüksek olması demek, beyne daha az kan gitmesi kişinin de kendisini yorgun ve uykulu hissetmesine neden olmakta.
Doğru bir beslenme ile psikolojik yapınızı  değistirebilirsiniz. Proteinden zengin yiyecekler; et, süt, yumurta, balık, kurubaklagiller, peynir tükettildiğinde kişi kendini daha konsantre, karbonhidrattan zengin yiyeceklerle kişi kendini daha sakin, yüksek kalorili, yağlı yiyecekler ise uyku hali ve konsantrasyon sorunu yaratmaktadır.     

sağlıklı beslenme ile ilgili görsel sonucu psikoloji sembolü ile ilgili görsel sonucu
                             KAYNAKÇA:www.ozlemsert.com

Yorumlar